Linn Holward

From Ubud with love

Det ALLRA bästa med Ubud enligt oss är helt klart den fantastiska matkulturen. Gillar man vegetarisk/veganskt käk och raw food är detta ett paradis. Egentligen spelar det nog ingen vad vad för typ av mat du gillar, för här finns allt, och balineserna är otroligt grymma i köket. Denna by är värd ett besök för alla som gillar att äta (vem fan gör inte det liksom?) Vår favorit är bl a Clear café som förutom grym mat har världens mysigaste inredning. Där kan du sitta högt uppe och titta ut över djungeln medan du äter. Vi gick även en på en matlagningskurs bara jag och Ted hos ägaren av vårt andra favo-hak, Dayus Warung. Liten resturang med balinesiska rätter med hälsosam touch kan man kanske säga. Så nu är vi mästare på vegansk lasagne, balinesiska såser, röror och raw-food efterrätter.


Kanske hade vi inte stannat här lika många dagar om det inte vore för att min kropp mår som dåligt som den gör för tillfället. Vi har tagit det hyfsat lugnt och fördelen med att spendera mer lite tid på platser är att man verkligen kan bilda sig en rättvis uppfattning.

Här har vi bott på ett home-stay mitt i Ubud istället för hotell i utkanten (dvs du bor hos en familj som hyr ut rum med eget badrum). Helt ok men en aning svettigt när man varken har tillgång till hav eller pool. Vi hade nog förväntat oss något annat när vi satte oss i bilen upp hit till denna lilla by. Här är absolut inte tyst, utan liv och rörelse överallt (tuppar, hundar, mopeder) och det går inte att sova utan öronproppar.


Ubud kallas även Balis konstcentrum och här finns en hel del vackert men också en hel det skrot såklart. Vi har gått på marknad en morgon i soluppgången och armbågats med Balineser som köpte på sig matvaror för dagen. Balid kända stora original marknad var däremot en besvikelse med ett överflöd av träsnoppar, Bintang (lokala ölen) tröjor och figurer. Däremot kryllar det av silver butiker där man kan hitta handgjorda smycken till super priser (ja, det blev ett par ringar). Vi har besökt ett av Ubuds alla yogacenter och vandrat bland risfälten i solnedgången.


Sedan har vi såklart Ubuds tursitattraktion number one, den heliga apskogen. Överproppad med turister som matar aporna med allt man kan tänka sig trots att det är strikt förbjudet (idioter). Aporna är söta att titta på såklart, men riktiga så tjyvar! Det visste vi om och hade lämnat allt av värde hemma. Allt fred och fröjd tills en apa klättrade upp på mitt huvud, mys! tänkte jag. Sedan visade det sig att han var ute efter min lättpiercing. Haha scary. Ändå värt ett besök, en fin och grön park med tempel.Det som inte fångats på bild är trängseln, HETTAN, allt skräp och det tunga doften av sopor och avgaser från alla tusentals mopeder. Allt som allt har jag en delad uppfattning om vad jag tycker om Ubud. Mysig by som med massor av kreativit som gett inspiration, men också på ett sätt en stressig smutsig plats med turister i överflöd. Imorgon bitti drar vi vidare...
 
#1 - P i X E L I E – Fotograf Erica Pettersson

Vilka fina bilder! Jag gillar verkligen färgerna!

Svar: Tack så mycket!
Linn Holward